Το κόκκινο πιπέρι ή αλλιώς πάπρικα είναι το αλεσμένο περικάρπιο του φυτού με την λατινική ονομασία capsicum annum. Το φυτό φθάνει τα 60 εκ. ύψος, έχει πλατειά φύλλα, κίτρινα άνθη και μακρόστενο καρπό κόκκινου χρώματος και μήκους περίπου 10 εκ. Οι καρποί αυτοί αποξηραίνονται και αλέθονται δίνοντας το κόκκινο πιπερι. Η πάπρικα έχει ήπια και γλυκιά γεύση, είναι αρωματική και εντυπωσιάζει με το βαθύ κόκκινο χρώμα της. Είναι πλούσια σε βιταμίνη C. Παράγεται στην Ισπανία, στην Ουγγαρία και σε άλλες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, στην Νότια και Κεντρική Αμερική.
Το κόκκινο πιπέρι χρησιμοποιείται ευρέως στην ουγγρική κουζίνα (γκούλας, μπριζόλα με πάπρικα) αλλά και στην ευρύτερη ευρωπαϊκή καθώς επίσης στις κουζίνες της Ινδίας, του Μαρόκου, της Μέσης Ανατολής σε κρεατικά, σε ψάρια, σε σάλτσες, σε dressings για σαλάτες.
Το κόκκινο πιπέρι χρησιμοποιείται ευρέως στην ουγγρική κουζίνα (γκούλας, μπριζόλα με πάπρικα) αλλά και στην ευρύτερη ευρωπαϊκή καθώς επίσης στις κουζίνες της Ινδίας, του Μαρόκου, της Μέσης Ανατολής σε κρεατικά, σε ψάρια, σε σάλτσες, σε dressings για σαλάτες.
