Μπαχαρικά

Μαύρο πιπέρι, μπαχάρι, κανέλα, κύμινο, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο, κάρυ, τζίντζερ…..

Δύναμη που ξυπνά τις αισθήσεις. Άρωμα, γεύση και χρώμα που ανασύρουν ξεχασμένες μνήμες. Πολύτιμα, εξωτικά υλικά της μαγειρικής τέχνης που μας ταξιδεύουν ως τη μαγεία και το μυστήριο της Ανατολής, τέρπουν την ψυχή και μετατρέπουν το φαγητό σε γευστική εμπειρία.
Τα μπαχαρικά έχουν συνδυάσει την ιστορία τους με την ιστορία του κόσμου. Το εμπόριο των μπαχαρικών υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια, από τα καραβάνια του Δρόμου των Μπαχαρικών που ξεκινούσαν από την Άπω Ανατολή και τη Ασία και κατέληγαν στην Ευρώπη, έως και σήμερα. Η επιθυμία της Δύσης να προμηθευτεί αυτούς τους μεθυστικούς θησαυρούς της Ανατολής, οδήγησε στις πολυθρύλητες εξερευνήσεις του Μάρκο Πόλο, του Βάσκο ντα Γκάμα και του Μαγγελάνου, γέννησε πολέμους, διαμόρφωσε οικονομικές αυτοκρατορίες και επηρέασε τις διεθνείς ισορροπίες. Η αξία των μπαχαρικών κατά εποχές έφτανε αυτή του χρυσού και θεωρούνταν είδη πολυτελείας που δήλωναν κύρος και ισχύ.
 

Τα μπαχαρικά ήταν επίσης γνωστά από την αρχαιότητα και για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες και χρησιμοποιούνταν για την παρασκευή ελαίων,  φαρμάκων, αφροδισιακών και διάφορων τελετουργιών σε πολλούς πολιτισμούς.  Αναφέρεται η χρήση τους στην Αρχαία Ελλάδα, τη Ρώμη, το σύστημα Αγιουβέρδα της ινδικής ιατρικής φιλοσοφίας, την ταοϊκή κινέζικη ιατρική.

Η ονομασία μπαχαρικά προέρχεται από την αραβική λέξη «μπαχάρ». Πρόκειται για το αποξηραμένο τμήμα φυτού που περιέχει αρωματικές, πικάντικες και καυστικές ουσίες. Τα μπαχαρικά μπορεί να είναι φύλλα, σπόρια, καρποί, ρίζες, βολβοί και φλοιοί. Παράγονται κυρίως στις ασιατικές χώρες όπως Ινδία, Ινδονησία, Βιετνάμ, Κίνα, Μαλαισία, Κεϋλάνη, αλλά και σε αφρικανικές χώρες όπως Μαρόκο, Αίγυπτο, Σουδάν, Μαδαγασκάρη.