ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΕΣ ΤΑΛΙΑΤΕΛΕΣ

Σίγουρα δεν είναι τυχαίο που οι νοικοκυρές αυτήν την εποχή ετοιμάζουν τα χειροποίητα ζυμαρικά του χειμώνα.
Άφθονα τα αυγά που γεννούν οι κότες και το αλεύρι που περίσσεψε στις αποθήκες από τον Χειμώνα ,πρέπει να τελειώσει για να έρθει το φρέσκο και η ζέστη –σύμμαχος που ξεραίνει αμέσως τα χειροποίητα ζυμαρικά για άμεση αποθήκευση.
Κάπως έτσι βέβαια σκέφτονταν οι γυναίκες-κάτοικοι του χωρίου σε παλαιοτέρα χρόνια.
Σήμερα ένα κιλό μακαρόνια είναι πολύ εύκολο να βρεθεί στο super market. Ωστόσο, όλοι μας ψάχνουμε τα χειροποίητα βιολογικά προϊόντα από τα χωριά και τα ακριβοπληρώνουμε για να τα γευτούμε ενώ τελικά είναι εύκολο να δημιουργήσουμε μόνοι μας αυτό που δεν υπάρχει η δεν είναι φθηνό. Να ικανοποιήσουμε με την γεύση και να εντυπωσιάσουμε
Χειροποίητες ταλιατελες ,μπορείτε να φτιάξετε για ένα γεύμα ,μπορείτε όμως αφού μπαίνετε στην διαδικασία, να φτιάξετε 2-3 κιλά και να τα αποθηκεύσετε για την μέρα που δεν θα έχετε χρόνο η για ένα πρόχειρο βραδινό για τα παιδιά ,συνοδεύοντας τες μόνο με λευκό τυρί.
Η γεύση του χειροποίητου ζυμαρικού δεν συγκρίνεται με τα βιομηχανοποιημένα, θα ενθουσιαστείτε είναι σίγουρο.
Εγώ θα σας δώσω δοσολογία για 1+1/2 κιλό περίπου ζυμαρικών για 10 άτομα.
1 κιλό αλεύρι
6-8 φρέσκα αυγά
10 γρ. αλάτι Ιμαλάιων
200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
100 γρ. ελαιόλαδο
Μια κούπα χλιαρό νερό περίπου 250γρ.για να βουτάμε τα χέρια μας όσο χρειαστεί κατά την διάρκεια του ζυμώματος.
Ξεκινάμε το ανακάτεμα ,πρώτα με μια σπάτουλα, αφού βάλουμε τα υλικά στο κέντρο του αλευριού. Όταν φύγουν τα πολλά υγρά, βάζουμε τα χέρια για ζύμωμα, παίρνοντας λίγο-λίγο νερό μέχρι το ζυμάρι να γίνει μια ομοιόμορφη σφιχτή μπάλα.
Την μπάλα ζύμης ,την χωρίζουμε σε τρία μέρη, τυλίγουμε ένα-ένα σε μεμβράνη και τα αφήνουμε να ξεκούραστουν μισή ώρα.
Με την βοήθεια σκόνης νισεστέ, ανοίγουμε με μια φυλλοβεργα την κάθε μπάλα ζύμης, ένα μεγάλο φύλλο όχι πολύ λεπτό.
Κόβουμε σε λωρίδας το φύλλο και τις κρεμάμε σε βέργες να στεγνώσουν. Επαναλαμβάνουμε για τις άλλες δυο μπάλες ζύμης.
Όταν οι κρεμασμένες λωρίδες φύλλου τραβήξουν αρκετά, τις βάζουμε όλες μαζί σε ένα καθαρό τραπεζομάντηλο και τις αφήνουμε σκεπασμένες σε σκιά να ξεραθούν εντελώς .Τοποθετούμε σε σακούλες τροφίμων και τις διατηρούμε σε ένα συρτάρι στο ψυγείο.
Για να βράσουν τοποθετούμε μερίδα-μερίδα σε άφθονο νερό που κοχλάζει για 3-4 λεπτά. Σερβίρουμε αμέσως με ένα κομμάτι φρέσκο βούτυρο μεγέθους καρυδιού σε κάθε πιάτο και τριμμένη φέτα.

από την Τερψιχόρη

  • '

Υλικά

  • 1 κιλό αλεύρι
    6-8 φρέσκα αυγά
    10 γρ. αλάτι Ιμαλάιων
    200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
    100 γρ. ελαιόλαδο
  • '