Χαλβάς σιμιγδαλένιος με κουκουνάρι
Σε κατσαρόλα βάζετε όλα τα υλικά για το σιρόπι, να βράσουν. Όταν πάρουν βράση, χαμηλώνετε την φωτιά και τα αφήνετε να σιγοβράσουν για 5 λεπτά. Αν χρειαστεί το ξαφρίζετε.
Εν τω μεταξύ σε μεγάλη κατσαρόλα βάζετε τα λάδια και το σιμιγδάλι και τα βάζετε στη φωτιά, ανακατεύοντας, μέχρι να αρχίσει το σιμιγδάλι να αλλάζει χρώμα. Τότε προσθέτετε τα αμύγδαλα και συνεχίζετε το καβούρδισμα, μέχρι το σιμιγδάλι να πάρει ωραίο ανοιχτό καστανό χρώμα. Το απομακρύνετε από την φωτιά.
Αφαιρείτε από το σιρόπι τα κανελογαρύφαλλα και το πορτοκάλι και το αδειάζετε στο σιμιγδάλι. Αυτή η διαδικασία θέλει πολύ προσοχή, γιατί πιτσιλάει και βγάζει πολύ καυτούς ατμούς και μπορεί να σας κάψει. Αυτό που με βολεύει πολύ, είναι να καλύπτω την κατσαρόλα με το δίχτυ για το τηγάνισμα και πάνω από αυτό να ρίχνω το σιρόπι (πάλι με προσοχή και γρήγορα για τους ατμούς). Έτσι και οι πιτσιλιές περιορίζονται και δεν χρειάζεται να βγάλω τη φλούδα και τα κανελογαρύφαλλα από το σιρόπι, τα οποία μένουν πάνω στο δίχτυ.
Ξαναβάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά και προσθέτετε το κουκουνάρι και τις σταφίδες. Ανακατεύετε μέχρι να απορροφηθεί όλο το σιρόπι και ο χαλβάς να σφίξει. Κλείνετε τη φωτιά και σκεπάζετε το χαλβά για 5 λεπτά.
Αδειάζετε το χαλβά σε φόρμα και τον αφήνετε να κρυώσει. Τον ξεφορμάρετε και αν θέλετε τον πασπαλίζετε με σουσάμι και κανέλα.
Πηγή : radicio
'
Υλικά
- για το σιρόπι:
4 1/2 κούπας νερό
2 1/2 κούπες ζάχαρη
1/2 κούπα μέλι
από 1 μικρό πορτοκάλι, μόνο το κίτρινο της φλούδας
1 ξυλαράκι κανέλα
2 - 3 καρφάκια γαρύφαλλο
για το χαλβά:
1/2 κούπα σησαμέλαιο (ή ηλιέλαιο ή ελαφρύ ελαιόλαδο)
1/4 κούπας ελαιόλαδο
2 κούπες σιμιγδάλι χοντρό
1/2 κούπα ξεφλουδισμένα, ανάλατα αμύγδαλα
1/4 κούπας σταφίδες
1/4 κούπας κουκουνάρι
'