Σπιτικός χοιρινός γύρος

Ξέρω τί θα πείτε… Μα, γύρος στο σπίτι; Εντάξει, καταλαβαίνω. Ο γύρος συγκαταλέγεται στα «βρώμικα», στα φαγητά αμαρτία, σε αυτά που θα φας μετά από ένα καλό ξενύχτι πριν πέσεις για ύπνο, σε αυτά που η λέξη «σπιτικό» απλά δεν χωράει δίπλα.

Ε, ναι λοιπόν. Γύρος χοιρινός ψημένος στον φούρνο, νόστιμος όσο ο έτοιμος και τόσο βρώμικος όσο αντέχεις. Ιδανικά κομμάτια κρέας για τον γύρο είναι συνδυασμός χοιρινού λαιμού και πανσέτας, ενώ αν τον θέλεις με μπόλικο λιπάκι, θα βάλεις μόνο πανσέτα. Αν έχεις χρόνο στη διάθεσή σου, θα τον αφήσεις να ψηθεί στους 100 βαθμούς Κελσίου για όλο το βράδυ (διαφορετικά στους 180 βαθμούς Κελσίου για 1,5 περίπου ώρα).


Εκτέλεση

1. Σε ένα μεγάλο γυάλινο μπολ βάζεις το κρέας και ανακατεύεις με τα υλικά της μαρινάδας.
2. Καλύπτεις με μια μεμβράνη και αφήνεις το κρέας να μαριναριστεί για περίπου 1 ώρα.
3. Απλώνεις στον πάγκο της κουζίνας μία μεγάλη λαδόκολλα.
4. Τοποθετείς τα κομμάτια κρέατος στην λαδόκολλα το ένα πάνω στο άλλο και τυλίγεις σφιχτά σε ρολό.
5. Τυλίγεις σφιχτά σε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο, το τοποθετείς σε ένα ταψί και ψήνεις για 1,5 περίπου ώρα στους 180 βαθμούς Κελσίου (αν έχεις χρόνο, το βάζεις στους 100 βαθμούς Κελσίου για 8 περίπου ώρες).
6. Αφαιρείς το αλουμινόχαρτο και τη λαδόκολλα και αφήνεις για 15-20 λεπτά στους 200 βαθμούς Κελσίου μέχρι να ξεροψηθεί η επιφάνειά του.
7. Αν τον θες πολύ ξεροψημένο, αφού αφαιρέσεις τη λαδόκολλα, τον κόβεις σε πολύ λεπτά κομμάτια (είναι πολύ πιο εύκολο αν τον βάλεις στην κατάψυξη για λίγη ώρα), τον απλώνεις σε μια λαμαρίνα και τον βάζεις στο γκριλ για 5 περίπου λεπτά (προσοχή να μην ξεραθεί).
8. Τον σερβίρεις με πιτούλες, γιαούρτι ή ό,τι άλλο εσύ θες.

Καλή όρεξη!

από την Τερψιχόρη

  • 15'
  • 5

Υλικά

  • Υλικά για 6 - 8 μερίδες:

    1 κιλό πανσέτα χοιρινή ή συνδυασμός πανσέτας και λαιμού

    Για τη μαρινάδα:
    - 3 κ.σ. μίγμα για γύρο ALFA KATSIFA
    - 2 κ.σ. αλάτι
    - 2 κ.σ. λευκό ξύδι
    - 2 κ.σ. λάδι
  • 15'
  • 5