Ριζογαλο-Καραμελα

Ένα κλασικο ρυζόγαλο με γεύση καραμέλα και αρωμα από μια φυσική βανίλια ‘’ALFA KATSIFA”

Ρυζόγαλο στο σπίτι μας, έκανε η Μαμά όταν το γαλα που είχε βρασει εμενε χωρίς να καταναλωθεί την μερα του βρασμού.
Χωρίς ψυγείο και με την υποτυπώδη ψύξη της παγωνιέρας η επιπλέον διατήρηση του φρέσκου γαλακτος,χυμα αγορασμένου από τον πλανόδιο γαλατά ήταν αδύνατη. Έψαχναν λοιπόν οι νοικοκυρές διάφορους τρόπους για μην πεταχτεί, όπως και το κάθε φαγώσιμο του σπιτιού.
Το ριζογαλο,θελει υπομονή,χαμηλη φωτιά και συνεχες ανακατεμα,όπως ακριβως η φωτά της γκαζιέρας που είχαν για μαγείρεμα στην αρχή της δεκαετίας του ’50.
Για να γίνει λοιπόν ένα σωστο ρυζόγαλο πρέπει:
-Nα μιμηθούμε τις παλιές συνθήκες όπως:πολύ χρονο,ελειψη δυνατής φωτιας,απουσια τηλεόρασης και κινητού τηλεφώνου.

Εκτελεση:
Σε ένα απλωτο σκευος λιώνουμε τη ζαχαρη και να αρχισει να γίνεται καραμέλα.
Σβήνουμε την φωτια.βαζουμε το ένα βουτυρο και προσθέτουμε λίγο νερο να αραιώσει η καραμελα.Ριχνουμε το ρύζι, την βανιλια,το αλάτι και σιγοβράζουμε ώστε το ρύζι να απορροφήσει την καραμέλα.
Προσθέτουμε το γαλα και ανακατεύοντας συνεχως με μια ξυλινη κουτάλα σε χαμηλή ψωτια περιμείνουμε να πυχτωσει το ρυζόγαλο και χωρίζουμε σε μικρές μερίδες.
Πασπαλίζουμε με κανέλα Κεϋλάνης ‘’ALFA KATSIFA”.
Τρώγεται ζεστο,κρυο και την επόμενη ημέρα χωρίς ψυγειο.Η μεγάλη ψύξη αλιωνει την παραδοσιακή του γεύση.

  • '

Υλικά

  • -1 κιλο φρέσκο γαλα που ίσως και να εχει λήξει μια δυο μερες.
    -100γρ.ρυζι Καρολίνα δεύτερης ποιότητας/σπασμένο όπως ελεγαν/(αν μπορεί να βρεθεί σήμερα).
    -μια φρέσκια φυσική βανίλια ‘’ALFA KATSIFA”
    -μια πρεζα αλάτι
    -100γρ.ζαχαρη.
    -ένα κομμάτι φρέσκο βουτυρο οσο ένα καρύδι για την αρχή και ένα για το τέλος.
  • '