Παραδοσιακά σιροπιαστά

Εντυπωσιάζουν τα έτοιμα ταψάκια με σιροπιαστά που βλέπουμε στα ζαχαροπλαστεία; Φτιάξτε τα εσείς τώρα, το ίδιο επαγγελματικά όσο τα έτοιμα, πολύ πιο νόστιμα όμως, γιατί θα βάλετε τα δικά σας υλικά. Ακολουθήστε κατά γράμμα τα παρακάτω:

- Όσο βάρος από έτοιμο φύλλο ή καταΐφι χρησιμοποιήσουμε, το ίδιο βάρος σε ζάχαρη και σε νερό θα κάνουμε σιρόπι. Παράλληλα, για το 1/3 του βάρους του έτοιμου φύλλου, θα χρησιμοποιήσουμε βούτυρο αγελαδινό και καλαμποκέλαιο.
- Στο σιρόπι βάζουμε μερικά ξύλα κανέλας, μια βανίλια, λίγο αλάτι, 150 γρ. γλυκόζη και λίγο ξινό. Το βράζουμε για 20’ σε σιγανή φωτιά. Ο χρόνος μετράει από τη στιγμή που αρχίζει ο βρασμός. Μόλις σβήσουμε τη φωτιά ρίχνουμε ένα έξτρα κομματάκι βούτυρο
- Δεν βάζουμε ΠΟΤΕ ζάχαρη μέσα στη γέμιση. Βάζουμε όμως αρκετή κανέλα σε σκόνη, αλλά και γαρίφαλο και καρύδια χονδροκοπανισμένα.
- Ό, τι τυλίγουμε, είτε φύλλο είτε καταΐφι, το τυλίγουμε πολύ χαλαρά και το τοποθετούμε σε ανοιχτό ταψάκι αραιά.
- Μετά το τύλιγμα ρίχνουμε σε κάθε ένα κομμάτι λιωμένο βούτυρο και σπορέλαιο, σε αναλογίες ένα προς ένα
- Το σιρόπι πρέπει να είναι ζεστό (2 - 3’ μετά το σβήσιμο της φωτιάς) και το φύλλο κρύο (1 ώρα μετά τον φούρνο).
- Ψήνουμε το γλυκό σε προθερμασμένο φούρνο για μια ώρα στους 185 βαθμούς Κελσίου με αέρα.
- Πριν σιροπιάσουμε, μπορούμε να χωρίσουμε τα κομμάτια σε μικρότερα ταψάκια η πήλινα δοχεία για δώρα και να μοιράσουμε το σιρόπι αναλογικά σε όλα.

​από την Τερψιχόρη

  • 120'

Υλικά

  • Υλικά επιλογής σας. Ενδεικτικά, για τη αναφέρουμε τα εξής:
    - Καρύδια
    - Γαρύφαλλο
    - Κανέλα
  • 120'