ΛΑΧΑΝΟΣΑΡΜΑΔΕΣ

Απο την Τερψιχόρη Αβραμίδου/IDEART.design

Αρκετά από τα νόστιμα φαγητά που μαγείρευαν οι γιαγιάδες μας, τα έχουμε ξεχάσει και δυστυχώς δεν περνάνε στις επόμενες γενιές.
Από την Μ.Ασία έρχεται η παράδοση να μαγειρεύεται το λάχανο με αρκετούς τρόπους και όχι μόνο σε σαλάτα η τουρσί.
Τα Χριστούγεννα στα γιορτινά τραπέζια, πάντα υπήρχαν οι λαχταριστοί λαχανοσαρμαδες με αυγολέμονο.
Τελικά, είναι ένα εύκολο φαΐ για να παρασκευαστεί, χωρίς να απαιτεί ιδιαίτερη τεχνική.
Επιλέγουμε μεγάλα και όχι σφιχτά λάχανα, τα ζεματάμε και ξεχωρίζουμε τα μέρη που βολεύουν να τυλιχτούν.
Ετοιμάζουμε την γέμιση όπως ακριβώς για τα γιουβαρλάκια μόνο που το κρέας πρέπει να είναι μισό μοσχάρι μισό χοιρινό .
Πριν αραδιάσουμε τους σαρμάδες στην γάστρα, στρώνουμε στον πάτο ότι κομματάκια και κοτσανάκια έχουμε βγάλει στο ξεσκαρτάρισμα πριν το τύλιγμα και με κάποια από αυτά σκεπάζουμε στο τελείωμα.
Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο, νερό μέχρι να σκεπαστούν και καπακωμένα τα βάζουμε σε μέτριο φούρνο για μια ώρα.
Αυγοκοβουμε.
Στο πιάτο αφου σερβιρουμε μπορούμε να πασπαλίσουμε κόκκινο γλυκό ή καυτερό πιπέρι.

  • 120'
  • 4

Υλικά

  • Ζύμη για γιουβαρλάκια
    Λάχανο ζεματισμένο
    Αυγό
    Λεμόνι
  • 120'
  • 4