Φάβα Σαντορίνης με μελιτζανοσαλάτα

Τρυπάμε τις μελιτζάνες σε μερικά σημεία με ένα μαχαίρι και τις τοποθετούμε πάνω σε αλουμινόχαρτο σε ένα ταψί. Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 275 βαθμούς στο grill για μια ώρα περίπου.

Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες από τη φλούδα και κρατάμε το εσωτερικό σε ένα πιάτο. Τις λιώνουμε με το πιρούνι.

Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά δηλαδή: αλάτι και μείγμα πιπεριών, ελαιόλαδο, μπαλσάμικο ξύδι, την κάπαρη, το σκόρδο και τον μαϊντανό. Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Τοποθετούμε τη μελιτζανοσαλάτα για λίγη ώρα στο ψυγείο.

Σε μία κατσαρόλα τοποθετούμε το νερό, τη Δάφνη, ολόκληρο το κρεμμύδι και το ελαιόλαδο και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε τη φάβα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη φάβα να σιγοβράσει για περίπου 30-40 λεπτά. Αφήνουμε τη φάβα να κρυώσει καλά.

Σε ένα τσέρκι ή σε αντικολλητικές θήκες βάζουμε στη βάση πρώτα λίγη από τη μελιτζανοσαλάτα. Στη συνέχεια γεμίζουμε τη θήκη ή το τσέρκι με φάβα.

Παίρνουμε ένα πιάτο και αναποδογυρίζουμε το τσέρκι ή τη θήκη.

Διακοσμούμε με ντοματίνια και φρέσκο μαϊντανό.

Μία συνταγή της misstasty.gr

  • 90''
  • 14

Υλικά

  • Για τη φάβα
    1 ποτήρι φάβα
    2 ποτήρια νερό
    1 μικρό κρεμμύδι ξερό ολόκληρο
    1 φύλλο Δάφνης Alfa katsifa
    1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

    Για τη μελιτζανοσαλάτα
    2 μελιτζάνες φλάσκες
    Αλάτι
    Μείγμα πιπεριών με κόλιανδρο Alfa katsifa
    1 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
    1 κουτ. του γλυκού ξύδι μπαλσάμικο
    1 κουτ. της σούπας κάπαρη
    2 κουτ. της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
    2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες

    Για τη διακόσμηση
    3-4 ντοματίνια
  • 90''
  • 14