Το λευκό όπως και το μαύρο πιπέρι είναι ο καρπός του φυτού με την λατινική ονομασία piper nigrum. Οι καρποί συλλέγονται όταν είναι τελείως ώριμοι, υγραίνονται για λίγο, ξεφλουδίζονται και αποξηραίνονται στον ήλιο μέχρι να αποκτήσουν ένα ασπρο-κίτρινο χρώμα. Σε σύγκριση με το μαύρο πιπέρι, το λευκό έχει πιο ήπια και ντελικάτη γεύση. Οι σημαντικότερες χώρες που παράγουν λευκό πιπέρι είναι η Ινδονησία, η Μαλαισία (Sarawak) και η Βραζιλία.
Το λευκό πιπέρι λόγω της ελαφρύτερης γεύσης του και του ανοιχτού χρώματός του (σε σχέση με το μαύρο πιπέρι) χρησιμοποιείται σε σαλάτες, ελαφριές σάλτσες, σε ψάρια, στη μπεσαμέλ, σε σούπες.