Γαρύφαλο


Γαρύφαλο
Το γαρύφαλλο είναι το αποξηραμένο και μη ανοιγμένο μπουμπούκι του αειθαλούς φυτού Syzygium aromaticum. Είναι πικάντικο και αρωματικό και έχει ένα ομοιόμορφο κοκκινο-καφέ χρώμα. Η γεύση του είναι δυνατή, πικάντικη και γλυκο- καυτερή. Από όλα τα μπαχαρικά το γαρύφαλλο έχει την το πιο διεισδυτική, πικρή και στυπτική γεύση, αφήνοντας στο στόμα μια αίσθηση μουδιάσματος. Το γαρύφαλλο προέρχεται από τα νησιά Molucca της Ινδονησίας. Τώρα καλλιεργείται στην Ζανζιβάρη και κυρίως στη Μαδαγασκάρη. Το όνομα στα αγγλικά είναι cloves και προέρχεται από τη γαλλική λέξη clou που σημαίνει καρφί. Άλλωστε στα ελληνικά το λέμε και μοσχοκάρφι. Οι πρώτες αναφορές στο γαρύφαλλο έρχονται από την περίοδο Χαν στην Κίνα. Όταν ανακαλύφθηκε στην Ινδονησία, όλοι μαγεύτηκαν από το άρωμα και την ομορφιά του τροπικού δέντρου, κάτι που έπαιξε σπουδαίο ρόλο στην οικονομία των τόπων και στην ιστορία τους. Το γαρύφαλλο χρησιμοποιείται ευρέως στη ελληνική κουζίνα στην ζαχαροπλαστική και στη μαγειρική. Είναι συστατικό σε πολλά μίγματα όπως το garam masala, σε dressing σαλάτας και στο ketsup.
espa 2014-2020