Κολοκυθόσουπα

1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου στον αέρα.
2. Κόβουμε το κρεμμυδι και το καρότο σε μεγάλα κομμάτια. Καθαρίζουμε τις σκελίδες σκόρδου, αλλά δεν τις κόβουμε.
3. Βάζουμε τα λαχανικά που ετοιμάσαμε σε ένα μεγάλο ταψί και τα ψεκαζουμε με λάδι, πιπέρι και αλάτι και τα ανακατεύουμε καλά όλα μαζί.
4. Κόβουμε το κολοκύθι στη μέση, το βάζουμε στο ταψί με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω και το πασπαλίζουμε με επιπλέον αλάτι.
5. Ψήνουμε τα λαχανικά στο φούρνο, μέχρι το κολοκύθι να είναι τρυφερό ώστε να μπορούμε εύκολα να το διαπεράσουμε με τη μύτη ενός μαχαιριού (περίπου 1 ώρα). Αφήνουμε τα λαχανικά τα κρυώσουν αφού τα βγάλουμε απο το φούρνο. Μερικά λαχανικά θα καψαλιστούν λίγο αλλά δεν τα πετάμε.
6. Λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Όταν αρχίσει και ροδίζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο χαμηλό και αφήνουμε το βούτυρο μέχρι να γίνει ενα ελαφρύ καφέ. Όταν γίνει έτσι το βγάζουμε από τη φωτιά, βάζουμε μεσα το φασκόμηλο και ανακατεύουμε, ώστε να εμποτιστεί το βούτυρο με το φασκόμηλο.
7. Προσεκτικά, βγάζουμε όλο το φαγητό απο την κολοκύθα στο ταψί με τα ψημένα λαχανικά και τα βάζουμε όλα σε μία μεγάλη κατσαρόλα μαζί με το ζωμό, το μέλι και το βούτυρο. Ανάβουμε τη φωτιά στο δυνατό μέχρι να αρχίσει να βράζει και ανακατεύουμε. Όταν αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο χαμηλό και αφήνουμε τη σούπα να σιγοβράσει για 45-60 λεπτά. Δεν βάζουμε καπάκι στην κατσαρόλα όσο βράζει.
8. Με ενα μπλέντερ χεριού, πολτοποιούμε το μείγμα για 3 με 5 λεπτά και το περνάμε από ένα σουρωτήρι για να απομακρύνουμε τυχόντα εναπομείναντα ινώδη κομμάτια.
9. Αν η σούπα μας είναι πολύ παχύρευστη, βάζουμε λίγο ακόμη νερό ή ζωμό.
10. Τέλος, ρίχνουμε το ξύδι, αλάτι αν χρειάζεται και το πιπέρι καγιέν. Σερβίρουμε με μια κουταλιά sour.

​από την Τερψιχόρη

  • '
  • 14

Υλικά

  • • 1 μέτριο προς μεγάλο κολοκύθι Βutternut (ή 2 μικρά)
    • 3 - 4 μεγάλα καρότα
    • 1 μεγάλο άσπρο κρεμμύδι
    • 5 σκελίδες σκόρδο
    • Λίγο ελαιόλαδο
    • Αλάτι
    • Πιπέρι
    • 1 πρέζα πιπέρι καγιέν
    • 1 κουταλιά μέλι
    • 1 - 2 κουταλιές μηλόξυδο (ή άσπρο ξύδι)
    • 1,5 λίτρο ζωμός κότας ή λαχανικών
    • 2 κουταλιές βούτυρο
    • 5 φύλλα φασκόμηλο
    • Sour cream ή γιαούρτι
  • '
  • 14