Καρτοβέ κεφτές με γλυκοπατάτα

Μία ποντιακή συνταγή για πατατοκεφτέδες με κιμά και γλυκοπατάτες αντί για κανονικές πατάτες.

Βράζουμε τη γλυκοπατάτα σε νερό αλατισμένο ελαφρά για περίπου 30 λεπτά μέχρι να δοκιμάσουμε ένα μαχαίρι και να μπορούμε να τη χαράξουμε εύκολα. Μόλις κρυώσει, ώστε να μπορούμε να την πιάσουμε, της αφαιρούμε τη φλούδα. Με το πιρούνι λιώνουμε καλά τη γλυκοπατάτα μας ώστε να γίνει πουρές. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει λίγο.

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τον μοσχαρίσιο κιμά, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, ρίχνουμε τα αυγά, προσθέτουμε όλα τα μπαχαρικά μας και ανακατεύουμε το μείγμα μας καλά. Ενσωματώνουμε τη λιωμένη γλυκοπατάτα με το μείγμα του κιμά και προσθέτουμε και την πολέντα. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε λίγη ώρα στο ψυγείο να σφίξει το μείγμα μας.

Βγάζουμε το μείγμα από το ψυγείο και παίρνουμε στα χέρια μας λίγο. Το απλώνουμε και βάζουμε περίπου μια κουταλιά (ή απλά λίγο με το χέρι μας) από την τριμμένη κεφαλογραβιέρα.Κλείνουμε τον κεφτέ ώστε να έχετε στο εσωτερικό του το τυράκι και «κυλάμε τον κεφτέ μας σε ένα πιάτο όπου έχουμε τοποθετήσει το σουσάμι μας για να καλυφθεί η επιφάνειά του. Κάνουμε το ίδιο μέχρι να τελειώσει το μείγμα μας.

Απλώνουμε λαδόκολλα στο ταψί του φούρνου. Τοποθετούμε τους κεφτέδες μας επάνω και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για περίπου 30-35 λεπτά.

Μία συνταγή της misstasty.gr

  • 30''
  • 10

Υλικά

  • 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
    500 γρ. γλυκοπατάτα
    1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
    2 αυγά
    Αλάτι και πιπέρι
    ½ κουτ. του γλυκού κύμινο Alfa Katsifa
    ½ κουτ. του γλυκού κιτρινόριζα (κουρκουμάς) Alfa Katsifa
    200 γρ κεφαλογραβιέρα τριμμένη
    100 γρ περίπου σουσάμι  Alfa Katsifa
    2 κουτ. της σούπας πολέντα (ή φρυγανιά)
  • 30''
  • 10