Focaccia

Αρκεί το πρωί να ετοιμάσετε ένα ζυμάρι και σε ζεστό περιβάλλον να μείνει 2 - 3 ώρες να φουσκώσει . Εγώ το βάζω πρώτα σε μια μεγάλη σακούλα μαζί με το δοχείο που το ζύμωσα και μετά μέσα σε ένα καλοκαιρινό ψυγείο παραλίας. Βάζω και δύο μπουκαλάκια ζεστό νερό, καλά κλεισμένα, στο πλάι μέσα στο ψυγείο παραλίας σαν θερμοφόρες, για σίγουρο φούσκωμα. Το μεσημέρι, επάνω σε μια κρεπιέρα, σε χαμηλή ένταση απλώνουμε ζυμάρι σαν παχύ φύλλο. Σε 3’ από την κάθε πλευρά έχει ψηθεί

- Συνοδεύει το κάθε φαί
- Γίνεται βάση για πίτσα
- Βάση για οποιοδήποτε κρύο πιάτο τυριών ή και αλλαντικών
- Βάση για μια φρέσκια ζουμερή σαλάτα
- Τρώγεται με κρέμα Μερέντα αντί για κρέπα

Ζυμώνουμε καλά μέχρι να καθαρίσουν τα χέρια μας από το ζυμάρι και, αν χρειαστεί, προσθέτουμε ζεστό γάλα αν είναι η ζύμη σκληρή και δεν ζυμώνεται εύκολα ή αλεύρι αν είναι πολύ μαλακή.
Προτιμούμε το αλεύρι να είναι φρεσκοκοσκινισμενο, καθώς με αυτόν τον τρόπο βοηθάει στο ζύμωμα και στο φούσκωμα.

Απο την Τερψιχόρη Αβραμίδου/IDEART.design

  • 150'
  • 8

Υλικά

  • ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΖΥΜΑΡΙ (ΓΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ 4 ΠΙΤΕΣ ΨΩΜΙΟΥ FOCACCIA):
    - 1 κιλό αλεύρι
    - 100 γρ. μαγιά (διαλυμένη σε 1/2 κούπα ζεστό νερό, με 4 κ.σ. αλεύρι και 10’ για να φουσκώσει σκεπασμένη)
    - ½ φλιτζάνι ζεστό νερό
    - ½ φλιτζάνι ζεστό γάλα
    - 1 κ.σ. αλατι
    - 5 κ.σ. λάδι
    - ½ κ.σ. ζάχαρη
    - 2 αυγά
  • 150'
  • 8