Γλυκό Σταφύλι

από την Τερψιχόρη Αβραμιδου  http://ideart.design/category/Cuisine

Aυτην την εποχή σε όποιο μανάβικο μπεις να ψωνίσεις, κυρίαρχο φρούτο είναι το σταφύλι.
Έχουμε στην Ελλάδα μια τάση να κλείνουμε σε γυάλινα βάζα, διάφορα φρούτα, κολυμβητα σε σιρόπι.
Δεν θα ξέφευγε και το σταφύλι .
Πολλά μαγαζιά πουλάνε ρόγες χύμα σε προσιτές τιμές αφού τα σταφύλια είναι δύσκολο να κάτσουν πολλές μέρες επάνω στα κλωναράκια τους και πέφτουν στον πάτο του καφασιού.
Από αυτά λοιπόν τα σταφύλια, διαλέξτε τα μεγαλύτερα και κάντε ένα ιδιαίτερο και απαλό γλυκό .
Πλένουμε τα σταφύλια αρκετά νερά.
Βράζουμε την ζάχαρη με το νερό μέχρι να δέσει κανονικά το σιρόπι.
Ρίχνουμε και σταφύλια και αφήνουμε ακόμα 5' τον βρασμό.
Σβήνουμε την φωτιά και αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα τα σταφύλια. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα την κατσαρόλα για 24 ώρες.
Την επόμενη λοιπόν βάζουμε ξανά την κατσαρόλα στην φωτιά και και μόλις βράσει ρίχνουμε τα σταφύλια , τον χυμό λεμονιού, το ξινό και την βανίλια μόνο ΑLFA KATSIFA .
Δοκιμάζουμε το σιρόπι στο 5’λεπτο και ανάλογα σβήνουμε η συνεχίζουμε.
Γενικά, δεν θέλουν τα σταφύλια πολύ βράσιμο γιατί σταφιδιάζουν, χάνουν τον όγκο τους.

Το μυστικό για να φουσκώσουν τα σταφύλια και αποκτήσουν όγκο , είναι το λίκνισμα της κατσαρόλας κυκλικά και υπομονετικά, όσο το γλυκό κρυώνει.

  • 120'
  • 6

Υλικά

  • 1 κιλό ρόγες από σταφύλια σουλτανίνα
    2 κιλά ζάχαρη
    1 κιλό νερό
    2 λεμόνια
    μια πρέζα βανίλια σκόνη
    μια πρέζα ξινό ΑLFA KATSIFA
  • 120'
  • 6