ΤΟ ΛΑΧΑΝΟ - Πλούσιο σε βιταμίνη C

Δημοσιεύτηκε - Πέμπτη - 7/12/2017
ΤΟ ΛΑΧΑΝΟ - Πλούσιο σε βιταμίνη C

Το λάχανο είναι ένα από τα πιο παλιά λαχανικά στην ιστορία του κόσμου .
Ο Διογένης ο κυνικός αναφέρεται στο λάχανο ως φτωχικό αλλά υγιεινό φαγητό.
Ο ρωμαϊκός στρατός λέγεται ότι τρεφόταν αποκλειστικά με λάχανα, από όπου, όπως αναφέρεται, αντλούσε τη δύναμή του. Το λάχανο συστηνόταν παλιότερα ως δυναμωτικό για τους αδύναμους οργανισμούς και τους νέους που βρίσκονται στην ανάπτυξη, ενώ οι Ελβετοί θεραπευτές χρησιμοποιούσαν τα φύλλα του ως θαυματουργό κατάπλασμα σε άρρωστα μέλη του σώματος, σε πληγές, ακόμα και σε γάγγραινες. Οι μεθυσμένοι έπιναν το ζουμί του για να ξεμεθύσουν ,το ίδιο έκανε και ο φημισμένος τενόρος της όπερας Καρούζο για να προετοιμάσει τον λαιμό του πριν από κάθε παράσταση.Το λάχανο περιέχει μηδαμινά λιπαρά (μόνο πολύτιμα ω-3), άφθονη βιταμίνη C αλλά και βιταμίνες Α, Β6, φολικό οξύ (B9) και Κ. Επίσης ασβέστιο, κάλιο, σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, πλούσιες και ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες με αντικαρκινική δράση και αδιάλυτες φυτικές ίνες. Ένα φλιτζάνι ωμό τριμμένο λάχανο περιέχει περίπου διπλάσια ποσότητα βιταμίνης C από την ημερήσια συνιστώμενη δόση και σχεδόν όση βιταμίνη Κ χρειαζόμαστε ημερησίως. Είναι επίσης μια θρεπτική δύναμη που, σύμφωνα με έρευνες, βοηθά το σώμα να αντιστέκεται στα βακτηρίδια, το αποτοξινώνει, καθαρίζει το έντερο, κάνει στιλπνά τα μαλλιά. Ακόμα, όπως ανακοίνωσαν Αμερικανοί ερευνητές, προστατεύει τα κύτταρα από τις επιβλαβείς ακτινοβολίες των ακτινοθεραπειών και της ραδιενέργειας. Επιπλέον, το λάχανο και τα υπόλοιπα λαχανικά της οικογένειάς του συμβάλλουν στην αυτο-επισκευή των κυττάρων προστατεύοντάς τα από καρκινικές αλλοιώσεις.

Σύνδεσμος:
Τελευταια Νεα
espa 2014-2020