Το καναβούρι και η διατροφική του αξία

Δημοσιεύτηκε - Πέμπτη - 2/2/2017
Το καναβούρι και η διατροφική του αξία

Οι σπόροι κάνναβης αποτελούν μία εξαιρετική τροφή για πουλιά, και όχι μόνο: Στην Αμερική, οι σπόροι κάνναβης( hemp protein ) είναι διατροφικο συμπλήρωμα (υπερτρoφή) και καταναλώνονται από vegan και για την περίοδο της νηστείας .
Τα επιστημονικά δεδομένα κατατάσσουν τους σπόρους αυτούς σαν μία από τις κορυφαίες πηγές φυτικής πρωτεΐνης για τον άνθρωπο. Η απόδοση της καλλιέργειας της, την κάνει μία από τις πιο οικονομικές και οικολογικές πηγές πρωτεΐνης.

H κάνναβη είναι ένα παρεξηγημένο φυτό, που είχε μεγάλη σημασία για την ανθρώπινη επιβίωση από τους αρχαίους χρόνους. Στις αρχές του 20ου αιώνα απαγορεύτηκε λόγω της εκτεταμένης χρήσης της ως ναρκωτικό, χωρίς να γίνει διαχωρισμός μεταξύ των διαφόρων ποικιλιών και η καλλιέργειά της σχεδόν εξαφανίστηκε. Μπορεί να έχει μειωθεί η χρήση της, λόγω της απαγόρευσής της αλλά βρίσκεται γύρω μας σε περισσότερες μορφές από ό, τι πιστεύουμε. Το καναβούρι που τρώνε τα καναρίνια μας είναι σπόροι κάνναβης. Τα πάνινα παπούτσια και πολλά ρούχα μας είναι φτιαγμένα από το ανθεκτικό φυτό.
Όλα τα σημαντικά έγγραφα της ιστορίας αλλά και τα έργα των μεγάλων ζωγράφων έχουν γίνει σε χαρτί ή καμβά κάνναβης (εξ' ού και η λέξη καν-βάς).
Στην Ελλάδα, μέχρι την δεκαετία του 80 υπήρχαν καναβουργεία, στην Έδεσσα, την Κέρκυρα και αλλού. Επεξεργάζονταν την κλωστική κάνναβη, της οποίας οι ίνες είναι εξαιρετικά ανθεκτικές και έφτιαχναν σκοινιά, καραβόπανα, τσουβάλια κ.ο.κ. Μάλιστα αποτελεί ιδανικό υποκατάστατο χαρτιού, που θα μπορούσε να σώσει τα δάση από τον αφανισμό, αφού έχει 4 φορές μεγαλύτερη απόδοση ανά εκτάριο γης και η σοδειά της ανανεώνεται κάθε χρόνο.

Χρησιμοποιείται επίσης ως βιοκαύσιμο για τις μηχανές diesel. Eίναι καλύτερα λοιπόν να ενημερωθούμε για την σπουδαιότητα του φυτού αυτού, πριν βιαστούμε να το απορρίψουμε! Δεν είναι όμως μόνο η χρηστική αξία που έχει για τον άνθρωπο, αλλά και η διατροφική και σε αυτήν θα αναφερθούμε παρακάτω!
.
Η κάνναβη (hemp) προέρχεται από το φυτό Cannabis sativa L. Στην ίδια οικογένεια ανήκει και η μαριχουάνα και το χασίς. Δεν περιέχουν όμως όλες οι ποικιλίες κάνναβης ψυχότροπες ουσίες. Η βιομηχανική και η κλωστική κάνναβη δεν πρέπει να συγχέονται με την ινδική κάνναβη, την μαριχουάνα και το χασίς. Οι ποικιλίες που αναπτύσσονται πλέον βιομηχανικά μηδενίζουν την περιεκτικότητα σε τοξικές ουσίες , ώστε να μπορεί ο άνθρωπος ακίνδυνα να εκμεταλλευτεί αυτό το υπερ-φυτό προς όφελος του.

Όπως και η σόγια, η κάνναβη έχει την εξαιρετική ιδιότητα να περιέχει πλήρη πρωτεΐνη.
Περιέχει δηλαδή όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται το σώμα, στις επιθυμητές μάλιστα αναλογίες. Η κάνναβη έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Περιέχει επίσης ω-6 και ω-3 λιπαρά σε ιδανική αναλογία! Είναι επίσης ένα από τα ελάχιστα τρόφιμα που περιέχει ω-6 με GLA, ένα λιπαρό οξύ που θεωρείται ιδιαίτερα ευεργετικό για το σώμα. Υπάρχει ακόμα και παγωτό με γάλα κάνναβης!
Μπορείς να αναμίξεις τους σπόρους με γιαούρτι, πατατοσαλάτα, μετατρέποντας το γεύμα σε διατροφική βόμβα!

από την Τερψιχόρη / www.ideart.gr

Σύνδεσμος: http://www.ideart.gr
Τελευταια Νεα
espa 2014-2020