Τα περισσεύματα από τα γιορτινά τραπέζια είναι σίγουρα ένα πρόβλημα,δύσκολο να πεταχτούν επειδή είναι όλα εκλεκτά όμως συχνά δεν είναι ολοκληρωμένες μερίδες για μια οικογένεια. Ο τρόπος για να τα αυξήσετε και να φαγωθούν ως μεσημεριανό ,είναι να τα επεξεργαστείτε έξυπνα με αλλά υλικά η να μετατρέψετε τα ίδια σε υλικά για άλλες έξυπνες προσθήκες σε νέες δημιουργίες.
Σήμερα θα ασχοληθούμε με τα περισσεύματα από Τσουρέκια, κρέατα,γαλόπουλα,ψωμί. Είναι αυτά που στο δικό μας το σπίτι μαζεύτηκαν από υπολείμματα καθημερινά όλες τις γιορτές.
Τα κρέατα και την γαλόπουλα:
τα ξεψαχνίζουμε και ενισχύουμε την γεύση τους με κόκκινο πικάντικο πιπέρι. Γεμίζουμε μικρά ΣΟΥ και περιχύνουμε με μπεσαμελ. Πασπαλίζουμε στο τέλος λίγη παρμεζάνα και ψήνουμε για μίση ώρα.
Τα τσουρέκι και τα ψωμιά:
Τα κόβουμε σε φέτες, ενισχύουμε την γεύση τους στα τσουρέκια με κακουλέ και μαχλεπι ενώ στα ψωμιά με αλατοριγανι και αραδιασμένα σε ταψιά τα ψήνουμε σε φρυγανιά σε σιγανό φούρνο για 1ωρα από την μια πλευρά και 1ωρα από την άλλη πλευρά. Αφού σβήσουμε τον φούρνο τα αφήνουμε μέσα μέχρι να κρυώσει ο φούρνος. Κρύα τα περνάμε από μύλο και έτσι έχουμε από μεν τα τσουρέκια την πρώτη υλη για πουτίγκα τσουρεκιού από δε το ψωμί έχουμε ένα πικάντικο τρίμα φρυγανιάς για πανάρισμα είτε για κεσεδάκια είτε για σνίτσελ.
Για την ΠΟΥΤΙΓΚΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΟΥ θα χρειαστείτε :
½ κιλό τρίμα φρυγανιάς τσουρεκιού
200γρ.κ κρέμα γάλακτος
200γρ.κουβερτουρα σε μικρά κομματάκια
200γρ.βουτυρο.
4 αυγά.
Μια φόρμα μακρόστενη στρωμένη με λαδόκολλα, βουτυρωμένη και αλευρωμένη.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αναμιγνύουμε την κρέμα γάλακτος, το βούτυρο ρευστό και τα αυγά. Μόλις ενοποιηθούν ρίχνουμε την φρυγανιά και τα κομματάκια σοκολάτας. Αδειάζουμε στην φόρμα και ψήνουμε για μισή ώρα σε μέτριο φούρνο. Σερβίρεται μόλις κρυώσει τουλάχιστον δυο ώρες μέτα από το ψήσιμο αλλά και κρύο την επόμενη μέρα είναι άριστο συνοδευτικό για καφέ.
Φυσικά τα κρέατα που δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε αμέσως μπορείτε να τα καταψύξετε για μελλοντική χρήση, ενώ οι φρυγανιές θα κρατήσουν αρκετούς μήνες σε ένα καλά κλεισμένο πλαστικό δοχείο.
Του χρόνου κάντε μικρότερες ποσότητες φαγητού για μικρότερες μερίδες ανά άτομο. Όλοι νιώθουμε ένα κορεσμό και τα γιορτινά τραπέζια είναι περισσότερο για παρέα και όχι για κατανάλωση μεγάλης ποσότητες φαγητού. Εάν κάποιος δεν χορτάσει με το κυρίωςς πιάτο μπορεί να συμπληρώσει με τις σαλάτες ή τα τυριά που υπάρχουν και αυτά άφθονα.
ΚΑΛΗ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ
ΤΕΡΨΙΧΟΡΗ ΑΒΡΑΜΙΔΟΥ
Σύνδεσμος: