Σκόρδο - Ο... μεζές της καρδιάς

Δημοσιεύτηκε - Τρίτη - 3/1/2017
Σκόρδο - Ο... μεζές της καρδιάς

Νέες έρευνες αρχίζουν να ξεκλειδώνουν τις μυστικές ιδιότητες που κρύβει το σκόρδο, ωστόσο οι ειδικοί επισημαίνουν πως για να θεωρηθεί φάρμακο, θα πρέπει οι άνθρωποι να τρώνε περίπου 20 σκελίδες την ημέρα- πράγμα σχεδόν αδύνατον για τους περισσότερους.
Oι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμας απομόνωσαν το 2007 χυμό σκόρδου και προσέθεσαν μικροποσότητες ερυθρών αιμοσφαιρίων. Τα κύτταρα άρχισαν να παράγουν υδρόθειο στην επιφάνειά τους. Εν συνεχεία προσέθεσαν στον χυμό μια τομή από αορτή αρουραίου και διαπίστωσαν ότι το αιμοφόρο αγγείο χαλάρωσε μέσα σε λίγα λεπτά εξαιτίας της παραγωγής υδρόθειου.
Συμπέρασμα: το σκόρδο ελαττώνει την αρτηριακή πίεση και τονώνει την κυκλοφορία του αίματος.
 
Τα πειράματα αυτά άλλαξαν λίγο-πολύ τη θεωρία των επιστημόνων γύρω από το σκόρδο. Κι αυτό γιατί μέχρι τότε οι περισσότερες έρευνες εστίαζαν στην αλισίνη- κύριο συστατικό του σκόρδου- και στις φαρμακολογικές ιδιότητες αυτής. Στην πραγματικότητα όμως, η ουσία αυτή αποτελεί μόνον ένα κομμάτι από το παζλ. Το υδρόθειο που παράγεται απ΄ τα ίδια τα ερυθρά αιμοσφαίρια όταν μεταβολίζουν την αλισίνη φαίνεται πως είναι το κλειδί. Οι ειδικοί ωστόσο, παρά τις πρώτες θετικές αποδείξεις σχετικά με το σκόρδο και την επίδρασή του στον ανθρώπινο οργανισμό, διστάζουν να υιοθετήσουν πλήρως τα ευρήματα της έρευνας. 

«Οι μελέτες που γίνονται σε πειραματόζωα και σε κυτταρικές καλλιέργειες δεν ανταποκρίνονται σε πραγματικές συνθήκες και συνεπώς δεν μπορούν να οδηγήσουν σε ασφαλή συμπεράσματα. Είναι απαραίτητο να ακολουθήσει σειρά κλινικών μελετών, ώστε να διαπιστώσουμε τα πιθανά οφέλη του σκόρδου στον άνθρωπο σε βάθος χρόνου», τονίζει στα «ΝΕΑ» ο κ. Αντώνης Καφάτος, καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. 

Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι η σκορδαλιά βλάπτει την υγεία. «Αντιθέτως. Όπως και τα άλλα λαχανικά, έτσι και το σκόρδο περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες που ενισχύουν τον οργανισμό  και το ανοσοποιητικό σύστημα. Επιπλέον, μελέτες έχουν αποδείξει πως η μεσογειακή διατροφή- που είναι πλούσια σε ζαρζαβατικά και φρούτα- είναι ευεργετική, καθώς ελαττώνει τον κίνδυνο για καρδιοαγγειοπάθειες και εμφάνιση καρκίνου ενώ παράλληλα αποτελεί ασπίδα προστασίας σε χρόνιες ασθένειες όπως είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η νόσος του Αλτσχάιμερ. Υπ΄ αυτό το πρίσμα το σκόρδο σαφώς θεωρείται θρεπτικό και επομένως πρέπει να βρίσκεται συχνά - πυκνά στο πιάτο μας», προσθέτει ο κ. Καφάτος. 

Τα χάπια.
Πάντως, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, ακόμη κι αν ισχύουν οι προστατευτικές ιδιότητες του σκόρδου, για να τονωθεί η καρδιά θα πρέπει οι καταναλωτές να τρώνε από 15 έως και 25 σκελίδες την ημέρα. Το αποτέλεσμα όμως θα ήταν να υποφέρουν σε καθημερινή βάση από ενοχλήσεις (κυρίως καούρες) στο στομάχι. Και παρ΄ ότι τα χάπια σκόρδου θα μπορούσαν  να θεωρηθούν η καλύτερη λύση, καθώς έτσι αποφεύγεται η δυσοσμία και η δυσάρεστη γεύση, για μία ακόμη φορά οι ειδικοί κάνουν λόγο για έναν ακόμη «μύθο» χωρίς καμία ουσιώδη επίδραση. «Τέτοια σκευάσματα κυκλοφορούν και στην ελληνική αγορά, όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη φαρμακευτική αγωγή όσων αντιμετωπίζουν πρόβλημα χοληστερίνης ή υψηλής πίεσης. Στην πραγματικότητα, είναι κάτι παραπάνω από αβέβαιο το εάν και κατά πόσον θα μπορούσαν να θεωρηθούν ωφέλιμα, έστω ως συμπληρωματική θεραπεία», επισημαίνει ο παθολόγος -  κλινικός φαρμακολόγος και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αναστάσιος Σπαντιδέας.  Κι αυτό, επειδή τα χάπια δεν έχουν σταθερή περιεκτικότητα αλισίνης. «Το σκόρδο έχει βρεθεί ότι μπορεί να προκαλέσει μικρή ελάττωση της αρτηριακής πίεσης όταν χορηγείται σε σχετικά μεγάλες ποσότητες. Η κάθε σκελίδα σκόρδου όμως περιέχει διαφορετική ποσότητα, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να εξασφαλιστεί σταθερή δόση στα εκχυλίσματα ή στα αποστάγματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο», προσθέτει ο κ. Σπαντιδέας.

από την Τερψιχόρη/ IdeART KARAMANLIDIS

Σύνδεσμος: https://www.facebook.com/Alfakatsifa.gr/posts/1200952716588674:0
Τελευταια Νεα
espa 2014-2020