ΣΑΣΟΠΙΤΤΕΣ

Δημοσιεύτηκε - Τρίτη - 4/2/2020
ΣΑΣΟΠΙΤΤΕΣ

Εναλλακτική συνταγή
Από τις διηγήσεις Μιας 90χρονης
από την Ξυλαγανη Ροδόπης

Από το ξημέρωμα στο χωράφι.
Το ηλιοβασίλεμα ήταν η λύτρωση ,ήταν η ώρα της επιστροφής στο σπίτι.
Μόλις μπαίναμε στο καμαράκι, η Μαμά, πρώτα άναβε την φωτιά .Μετά έπλαθε το ζυμάρι. Το χώριζε σε μπαλάκια ,με μια φυλλοβεργα άνοιγε φύλλα όχι μεγάλα, γρήγορα-γρήγορα και τα έβαζε ένα ένα επάνω στο ζεστό μαντέμι της μασίνας, λίγο από την μια πλευρά και λίγο από την άλλη, έτριβε λίγο τυράκι στην μέση και δίπλωνε σαν πορτοφολάκι το φύλλο και γυρνώντας το συγχρόνως το έψηνε .Μόλις έβγαζε την μια σασοπιττα στο πιάτο την άλειφε με άφθονο βούτυρο και την καπάκωνε στο αλουμινένιο κατσαρολάκι να μαλακώσει .
Μια σασοπιττα για τον κάθε έναν κουρασμένο αγρότη/εργάτη της οικογένειας, από 7 έως 77 χρόνων .

Από τις αναμνήσεις της Γιαγιάς κάποιου φίλου ,όταν αυτή ήταν παιδί στην αρχή του εικοστού αιώνα ,στην Ανατολική Ρωμυλία πριν τον ξεριζωμό των Θρακών Ελλήνων τότε που για να μην συγκρουστεί το Τούρκικο ναυτικό με το Αγγλικό στα Δαρδανέλλια 200.000 άνθρωποι Έλληνες Θράκες οδηγήθηκαν στην προσφυγιά με απαίτηση του Kemal Atarurk , σε άθλιες συνθήκες πείνας και εξόντωσης.

Τερψιχόρη Αβραμιδου
Ideart.design

Σύνδεσμος:
Τελευταια Νεα
espa 2014-2020