Παντζάρι το Υπερ-φάρμακο

Δημοσιεύτηκε - Τρίτη - 12/3/2019
Παντζάρι το Υπερ-φάρμακο

Δίαιτες που είναι πλούσιες σε φρούτα και λαχανικά μειώνουν την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο ανεπιθύμητων καρδιακών επεισοδίων.
Λαχανικά όπως τα παντζάρια έχουν υψηλότατη περιεκτικότητα νιτρικών αλάτων τα οποία είναι υπεύθυνα για τη σημαντική αυτή τους δράση να προκαλούν δηλαδή διαστολή των αρτηριών και παράλληλα να μειώνουν την υψηλή αρτηριακή πίεση.Τρεις ώρες μετά τη λήψη 500ml παντζαρόζουμου η υψηλή αρτηριακή πίεση μειώνεται αισθητά και οσο πιο υψηλή είναι η πίεση πριν τη λήψη του παντζαρόζουμου τόσο μεγαλύτερη είναι η μείωσή της μετά την λήψη του χυμού των παντζαριών.
Ο χυμός των παντζαριών έχει την ιδιότητα να αυξάνει τις αντοχές των αθλητων,ατομων που επιτελούν επίπονες και κουραστικές εργασίες,ηλικιωμένων,μονο με ένα ποτήρι παντζαρόζουμο την ημέρα.

Τα παντζάρια περιέχουν:
φώσφορο
κάλιο
σίδηρο
ασβέστιο
μαγνήσιο
ψευδάργυρο
θείο
ιώδιο
χαλκό
βιταμίνη Β1
βιταμίνη Β2
βιταμίνη Β6
πρωτεΐνες
φυτικές ίνες
βιταμίνη Α
β-καροτένιο
παντοθενικό οξύ-Β5-
υδατάνθρακες

Τα παντζάρια είναι πλούσια στο ένζυμο καταλάση,ένα από τα βασικότερα αντιοξειδωτικά ένζυμα το οποίο έχει την ιδιότητα να υπερασπίζεται τον οργανισμό μας από τις ελεύθερες ρίζες η δε ανεπάρκειά της-της καταλάσης- σχετίζεται με το άσπρισμα των μαλλιών,την αρθρίτιδα,την οστεοαρθρίτιδα και άλλες εκφυλιστικές νόσους του οργανισμού.
Για την αιμοποιητική τους δράση είχαν αναφερθει ο Διοσκουρίδης και ο Γαληνός.Παλιά συνέστηναν σε όσους είχαν αναιμία να πίνουν χυμό παντζαριών και να τρώνε παντζάρια.
στη μεσαιωνική Αγγλία ο χυμός ή ο ζωμός του παντζαριού συστηνόταν ως ένα από τα πιο εύπεπτα φαγητά για ηλικιωμένους και ασθενείς ενώ...

Ωμά σαλάτα,βρασμένα σαλάτα με σκόρδο,φρεσκα φυλα
Αν τα βρασουμε δεν πετάμε ποτέ το ζουμί τους,το πίνουμε κατά προτίμηση το πρωί με την προσθήκη -αν θέλουμε -χυμό λεμονιού ή και χυμό καρότου....
Τα φύλλα και του βολβούς μπορούμε ωμά να τα κάνουμε χυμό.

Σύνδεσμος:
Τελευταια Νεα