Μούστος

Δημοσιεύτηκε - Πέμπτη - 21/11/2019
Μούστος

από την Τερψιχόρη http://ideart.design/category/Cuisine...

Αν έχετε την περιέργεια να φτιάξετε σπιτικό μούστο, τώρα είναι η εποχή των άφθονων σταφυλιών που είναι το συστατικό για τον μούστο ,το πετιμέζι και τα ρετσέλια.
Τα χρόνια όπου η ζάχαρη ήταν σπάνιο είδος, η βασική γλυκαντική ουσία (μαζί με το μέλι)ήταν το πετιμέζι .
Ο χυμός από το στύψιμο, το λιώσιμο των σταφυλιών είναι ο μούστος που είναι η βάση για πολλές δημιουργίες ζαχαροπλαστικής και ποτών, κυρίως ρετσίνας το εύκολο ποτό αφού με την προσθήκη ρετσίνης στα βαρέλια με μούστο, μετά από τον φυσικό βρασμό έχουμε την ελληνικότατη ρετσίνα.
Ο μούστος αφού βράσει σε φωτιά αρκετή ώρα σε μεγάλα απλωτά δοχεία, γίνεται παχύρρευστος, αρωματικότατος και πολύ γλυκός σας σιρόπι.
Με αυτό το πετιμέζι φτιάχνουμε μουστοκούλουρα, μουσταλευριά και βαλσάμικο ξύδι .
Αν κάνουμε αρκετό μούστο τότε τον βάζουμε σε μπουκάλια σφραγισμένα και διατηρείται για πολύ καιρό στο ψυγείο.
Η αφθονία των σταφυλιών ταυτόχρονα με την αφθονία της κολοκύθας το φθινόπωρο, ενέπνευσε τις νοικοκυρές τα παλιά χρόνια και δημιούργησαν τα ρετσέλια σχεδόν άγνωστη στις μέρες μας. Όπως έβραζε ο μούστος στα καζάνια έριχνα κομμάτια κολοκύθας να βράσουν μαζί με τον μούστο. Τα έβαζαν σε πήλινα δοχείο για έχουν ένα γλυκό για κέρασμα τον χειμώνα …..ένα τέτοιο πήλινο δοχείο της Προγιαγιάς ακόμα έχει την μεθυστική μοιράδια του μούστοι και του ρετσελιού.. .

Σύνδεσμος:
Τελευταια Νεα
espa 2014-2020