
Η κυδωνιά καλλιεργείται εδώ και 4000 χρόνια στις εύκρατες περιοχές του Καυκάσου και της Περσίας.
«Αχλάδι της Κυδωνίας» το ονόμαζαν οι αρχαίοι Έλληνες, προς τιμήν της αρχαίας πόλης Κυδωνία της Κρήτης και ήταν γλύκισμα μαζί με μέλι.
Η μυθολογία αναφέρει ότι ο Πάρης έδωσε το χρυσό μήλο της Έριδας στην Αφροδίτη για να κερδίσει την Ελένη και το χρυσό μήλο στην πραγματικότητα ήταν κυδώνι.
• Θεωρείται ο καρπός της ομορφιάς και του έρωτα, αφού συνδέεται με την Αφροδίτη. Hταν ποθητό ως χρυσό μήλο και από την Ήρα και την Δήμητρα και έτσι…………..
• Στην αρχαία Ελλάδα το κυδώνι είχε συνδεθεί πολύ και με τη γονιμότητα.
• Φρεσκάρει την αναπνοή. Παλιότερα οι νύφες το έτρωγαν πριν το γάμο
• Το απόσταγμα που παράγεται από κυδώνι φαίνεται πως ωφελεί όσους πάσχουν από άσθμα. Κάποιοι βάζουν στο δεύτερο βρασμό του τσίπουρου, κομμάτια κυδωνιού για ιδιαίτερο άρωμα όταν δεν προσθέτουν γλυκάνισο.
• Περίπου 52 θερμίδες ανά ωμό φρούτο.
• Διατηρούνται αρκετό καιρό στη φρουτιέρα και διαχέουν ένα λεπτό άρωμα στο σπίτι. Διατηρούνται στο ψυγείο για περίπου 2 μήνες.
• Ψήνονται στο φούρνο με ζάχαρη.
• Γίνονται πελτές, κυδωνόπαστο και γλυκό του κουταλιού.
από την Τερψιχόρη/ IdeART KARAMANLIDIS
Σύνδεσμος: