
Κάρδαμο ή Καρδάμωμο ή Κακουλέ
………….είναι το ίδιο ακριβώς μπαχαρικό.
Είναι μπαχαρικό που προέρχεται από τους σπόρους διαφόρων φυτών του γένους Ελεττάρια και Άμωμον στην οικογένεια Ζιγγιβεροειδών.
Η δοσολογία είναι περίπου 10 σπόροι (καθαρισμένοι, μόνο το εσωτερικό)για ένα κιλό αλεύρι όταν θέλουμε το ξεχωριστό του άρωμα στα τσουρέκια αλλά και σ’ ένα κέικ (βανίλια, σοκολάτα ή με φρούτα).
Επειδή όμως το κάρδαμο ενισχύει τη δράση της μαγιάς, προσθέτοντας λίγο κάρδαμο στο κέικ ή στο ψωμί δεν θα δώσετε μόνο επιπλέον γεύση, αλλά θα γίνει και πιο αφράτο. Μια φυσική ουσία στον κάρδαμο ενισχύει τη δράση της μαγιάς.
Το μαχλέπι προέρχεται από τους σπόρους της πετροκερασιάς και χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά στη ζαχαροπλαστική αν και αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως άρωμα.
Είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στις Αραβικές χώρες και τη Μέση Ανατολή, ενώ οι μεγαλύτερες καλλιέργειες βρίσκονται στη Συρία και το Ιράν.
Έχει σχετικά έντονο άρωμα, θέλει προσοχή στη χρήση. Εκτός από τσουρέκια και γλυκά, δοκιμάστε το σε συνδυασμό με φρέσκα φρούτα και με κομπόστες.
Μαστίχα Χίου
Η μαστίχα είναι η ρητίνη που παράγουν ΜΟΝΟ τα μαστιχόδεντρα στη νότια Χίο – ένα αρωματικό προϊόν μοναδικό στον κόσμο, παρότι τα σχίνα, σαν δέντρο, φυτρώνουν σε όλη την Ελλάδα και τη Μεσόγειο.
Η μαστίχα έγινε γνωστή από τις τσίχλες, κάποτε γνωστές στα ελληνικά ως μαστίχες, λόγω του βασικού αρωματικού συστατικού τους.
Η μαστίχα χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική κυρίως σε τσουρέκια, αλλά και στην παραγωγή λικέρ μαστίχας.
Το λικέρ μαστίχας σερβίρεται παραδοσιακά μετά το γεύμα για να βοηθήσει την πέψη. Σύγχρονες μελέτες συνιστούν ότι φυσικές ουσίες που περιέχονται στη μαστίχα όχι μόνο ανακουφίζουν μετά από ένα βαρύ γεύμα αλλά πιθανά να λειτουργούν προληπτικά ή ακόμα και να συμβάλλουν στη θεραπεία του πεπτικού έλκους.
Σύνδεσμος: