-Το αιθέριο έλαιο του γλυκάνισου είναι διουρητικό, χωνευτικό, αποχρεμπτικό, σπασμολυτικό και αντιφυσητικό.
-Τονώνει τις λειτουργίες των ζωτικών οργάνων.
-Είναι εφιδρωτικό και αντιπυρετικό.
-Βοηθά στην αντιμετώπιση της ψώρας και των ψειρών.
-Οι σπόροι του γλυκάνισου χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση των νηπίων από τους κολικούς.
-Λόγω της αντισπασμωδικής δράσης του ενδείκνυται για τους πόνους της περιόδου.
-Για το άσθμα, τη βρογχίτιδα και όλα τα προβλήματα του αναπνευστικού συστήματος.
-Απομακρύνει τις περιττές βλέννες.
-Δρα ευεργετικά στο συκώτι και το κυκλοφοριακό σύστημα.
-Βοηθάει στις επιληπτικές κρίσεις.
-Πιστεύεται ότι αυξάνει την παραγωγή γάλακτος στις θηλάζουσες μητέρες.
-Είναι ένα φυσικό παρασιτοκτόνο.
-Βοηθάει στη μείωση της βουλιμίας.
-Για τους κολικούς του εντέρου και τον τυμπανισμό.
-Διευκολύνει την αποβολή αερίων των εντέρων και την περισταλτικότητά τους.
-Για την αντιμετώπιση των διαταραχών του ύπνου.
-Ενισχύει το ανοσοποιητικό.
-Για τον επίμονο ερεθιστικό βήχα, την τραχειίτιδα και τον κοκίτη.
-μελέτες έχουν δείξει ότι καταπραΰνει από τις ενοχλητικές καούρες και τα διάφορα πεπτικά προβλήματα.
-χρησιμοποιείται ως διεγερτικό της όρεξης.
-Για τη δυσκοιλιότητα.
-Το ομοιοπαθητικό βάμμα της ρίζας συνίσταται για τους πονοκεφάλους και τη ρινορραγία.
-Το βάμμα από τη ρίζα του χρησιμοποιείται επίσης από τη λαϊκή ιατρική, εναντίον του πονόλαιμου, της φαρυγγίτιδας, της λαρυγγίτιδας και της βρογχίτιδας.
-Οι σπόροι, ολόκληροι ή αλεσμένοι, χρησιμοποιούνται για την προετοιμασία τσαγιού μόνοι τους ή σε συνδυασμό με άλλα αρωματικά βότανα.
-Χρησιμοποιείται πολύ στη μαγειρική και ιδιαίτερα στη ζαχαροπλαστική, για την παρασκευή πολλών και διάφορων ζαχαρωδών προϊόντων.
-Είναι βασικό συστατικό στο ελληνικό ούζο και σε πολλά λικέρ.
-Πιστεύεται ότι είναι ένα από τα μυστικά συστατικά στο Γαλλικό λικέρ Chartreuse.
-Το γλυκάνισο μπορεί να κατασκευαστεί ως υγρό άρωμα και να χρησιμοποιηθεί τόσο για την έλξη κυνηγίου όσο και αλιείας.
Έγχυμα
Πριν τη χρήση, συνθλίβουμε ελαφρά τους σπόρους για να ελευθερωθούν τα πτητικά έλαια. Ρίχνουμε ένα φλιτζάνι βραστό νερό σε 1-2 κ.γ σπόρους και το αφήνουμε σκεπασμένο για 5-10 λεπτά. Πίνουμε ένα φλιτζάνι τρεις φορές την ημέρα.
Για τον τυμπανισμό
Πίνουμε ένα ρόφημα αργά-αργά, πριν από τα γεύματά μας.
Έλαιο
Παίρνουμε εσωτερικά μια σταγόνα ελαίου, ανακατεμένη με ½ κ.γ μέλι.
Η δοσολογία για το αιθέριο έλαιο είναι 0,05-0,2 ml 3 φορές ημερησίως.
Η δοσολογία για το βάμμα είναι 0,3 – 1 ml τρεις φορές την ημέρα.
Για παιδιά έως ενός έτους χρησιμοποιούμε 1 γραμμάριο σπόρων για ένα φλιτζάνι νερό. Για παιδιά 1 – 4 ετών χρησιμοποιούμε 2 γραμμάρια σπόρων σε ένα φλιτζάνι νερό και για παιδιά άνω των 4 ετών χρησιμοποιούμε δόση ενηλίκων.
-Η γεύση του γλυκάνισου μοιάζει πολύ με τη γεύση της μαύρης γλυκόριζας.
-Για τους κολικούς που συνοδεύονται από τυμπανισμό, ανακατεύουμε το γλυκάνισο με ίσες ποσότητες από μάραθο και κάρβι. Για τη βρογχίτιδα, συνδυάζεται καλά με το βήχιο, το μαρρούβιο και τη λομπέλια.
- Σε μερικά άτομα, η υπερκατανάλωση του γλυκάνισου μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις και νευρολογικά προβλήματα.
-Δεν συνιστάται το έλαιο, σε άτομα που έχουν δερματίτιδα.
– Στην Πακιστανική και Ινδική κουζίνα, δεν γίνεται καμία διάκριση μεταξύ γλυκάνισου και μάραθου. Ως εκ τούτου, η ίδια ονομασία (saunf) δίνεται συνήθως και στα δύο από αυτά.
-Οι κατασκευαστές των ατμομηχανών στη Βρετανία, ενσωματώνουν κάψουλες από έλαιο γλυκάνισου, στα λευκού μετάλλου απλά ρουλεμάν, ούτως ώστε σε περίπτωση υπερθέρμανσης, η χαρακτηριστική μυρωδιά τους να λειτουργήσει ως προειδοποίηση.
(el.wikipedia.org,www.iatropedia.gr,www.herb.gr,www.phyto.gr,www.votana.eu,archive.enet.gr,Οδηγός Βοτανοθεραπείας εκδόσεις διόπτρα,Φύση & Υγεία εκδόσεις Κωσταρά).
Σύνδεσμος: