4 πιπέρια στο μικροσκόπιο

Δημοσιεύτηκε - Τρίτη - 3/1/2017
4 πιπέρια στο μικροσκόπιο

Το μαύρο, το πράσινο, το κόκκινο και το λευκό πιπέρι, αν και προέρχονται από το ίδιο φυτό, έχουν διαφορά στο χρώμα, η οποία οφείλεται στους διαφορετικούς χρόνους συγκομιδής και στην κατεργασία στην οποία υποβάλλονται οι κόκκοι.

ΜΑΥΡΟ
Είναι το πιο δημοφιλές και αυτό που χρησιμοποιούμε κατά κόρον στην Ελλάδα. Είναι ουσιαστικά το πιο κοινό, γνωστό και διαδεδομένο μπαχαρικό. Προέρχεται από τους καρπούς του πιπερόδενδρου, αφού αποξηρανθούν όταν είναι ακόμα πράσινοι. Υπάρχουν αναφορές για αυτό σε αρχαία ινδικά κείμενα, ενώ στην Αίγυπτο το χρησιμοποιούσαν στις μούμιες. Στη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία πλοία ταξίδευαν μέχρι την Ινδία και αγόραζαν πιπέρι σε αντάλλαγμα με χρυσό. Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που οφείλονται στην πιπερίνη και την κουρκουμίνη. Είναι διεγερτικό για το στομάχι και ερεθίζει τους βλεννογόνους αδένες. Το αιθέριο
έλαιό του χρησιμοποιείται ως θερμαντικό, διεγερτικό και αφροδισιακό και για το κρύωμα, το φούσκωμα, τους ρευματισμούς και τους πόνους. Σχετίζεται σε πολλές
μελέτες με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης των καρκίνων του παχέως εντέρου και του προστάτη, γι' αυτό στην Ινδία παρατηρούνται τα χαμηλότερα ποσοστά καρκίνων αυτού του τύπου. Συνδυάζεται με πιο βαριές σάλτσες, κυρίως ντομάτας, αλλά και κρασιού, με κόκκινα κρέατα, αλλά και με γλυκά. Έχει έντονη πικάντικη και καυτερή γεύση και ταιριάζει σε όλα σχεδόν τα φαγητά. Είναι καλύτερο να το τρίβουμε λίγο πριν το χρησιμοποιήσουμε.

ΛΕΥΚΟ
Είναι το μαύρο πιπέρι που του έχει αφαιρεθεί ο φλοιός, είναι δηλαδή η καρδιά του φρούτου, ό,τι μένει όταν αφαιρείται  το περικάρπιο. Γι' αυτόν το λόγο και είναι πιο λείο από τα άλλα είδη πιπεριού. Το άσπρο πιπέρι είναι λιγότερο αρωματικό, αλλά με περισσότερη αψάδα και πιο επιθετική γεύση. Ταιριάζει σχεδόν με τα πάντα, αλλά συνηθίζεται ιδιαίτερα στις λευκές σάλτσες, τη μπεσαμέλ, το λευκό κρέας ή τα ψάρια για να μην κάνει χρωματική αντίθεση και σε όσα πιάτα θέλουμε μια πιο διακριτική γεύση με ελαφρύ κάψιμο.

ΠΡΑΣΙΝΟ
Το πράσινο είναι το πιπέρι που παίρνουμε από το πρώτο στάδιο ωρίμανσης του φυτού και η γεύση του είναι ελαφρώς όξινη. Το χρησιμοποιούμε ολόκληρο ή ψιλοκομμένο και κυκλοφορεί και σε βαζάκια με άλμη. Ταιριάζει με λαχανικά, ελαφριές σάλτσες, με λεμονάτα φαγητά και με συνταγές στις οποίες χρησιμοποιείται αλκοόλ. Το πρώτο πράσινο πιπέρι χρησιμοποιήθηκε στη Μαδαγασκάρη.

ΡΟΖ
Είναι ο καρπός ενός θάμνου που συγγενεύει με την οικογένεια των πιπεριών. Έχει πολύ ελαφριά γεύση και χρησιμοποιείται σε σαλάτες, γλυκά ή όπου δεν θέλουμε έντονη τη γεύση του πιπεριού. Η βασική του χρησιμότητα είναι ότι διεγείρει την όρεξη, αρωματίζοντας το φαγητό. Συνδυάζεται με τα θαλασσινά, αλλά και για τη διακόσμηση των πιάτων.

από την Τερψιχόρη/ IdeART KARAMANLIDIS

Σύνδεσμος: https://www.facebook.com/Alfakatsifa.gr/
Τελευταια Νεα
espa 2014-2020